сряда, 25 декември 2013 г.

Фейсбук конкурсите - Как те помагат за популяризиране на бизнеса Ви?

Фейсбук конкурсите са отличен начин да изградите повече фенове във фейсбук страницата на бранда си, както и да ги ангажирате с ваша промоция, услуга или продукт.
От както социалните мрежи се развиха драстично в последните години, конкурсите придобиха сила и все повече маркетингови специалисти започнаха да ги използват.

Защо фейсбук? В този пост споменавам само Фейсбук, не защото той е единствената социална мрежа, в която могат да се правят конкурси, а защото с него имаме най-добри резултати, а както знаете в България той е предпочитана среда за общуване.

Ето някой от преимуществата на фейсбук конкурсите:
  • Дори да започвате с малък брой фенове на Фейсбук страницата ви, то провеждайки конкурс, можете драстично да увеличите тази цифра.
  • Фейсбук конкурсите предоставят възможност да ангажирате аудиторията си с фотоконкурси, видеоконкурси, игри и други.
  • Чрез Фейсбук конкурсите можете да събере данни на вашите участници и след това да ги използвате в маркетингови проучвания или промотиране на следващ конкурс
  • Ако провеждате конкурс във Фейсбук с награда, то вашите участници ще бъдат стимулирани да спечулят и те самите ще помогнат с разпространяването на конкурса, молейки свойте приятели да гласуват за тях.
  • Фейсбук конкурсите предоставят възможност да популяризирате бранда си и повече хора да се докоснат до него.
Още за фейсбук конкурсите можете да намерите в статията - 4 причини защо трябва да провеждате конкурси в социалните мрежи.

петък, 23 август 2013 г.

Защо е важно да създадем Facebook страница на бизнеса си?

Над милиард хора по света обичат да "харесват" и коментират средно около 3.2 милиарда пъти на ден. Ако разполагате със силно присъствие във Facebook, това би могло да постави бизнеса Ви сред тези харесвания и коментари, а това да осигури възможност Вашите клиенти да препоръчват публично Вашия бранд сред мрежата си от приятели и връзки. Фейсбук позволява на компаниите да създават безплатно страници. Това Ви дава възможност да:

Защо е важно да създадем Facebook страница на бизнеса си?

1. Изградите бранда си

Добре създадена и поддържана Facebook страница ще Ви помогне да подобрите видимостта на бранда си. Също така ще повлияе положително на цялостната SEO оптимизация и ще създаде място, където Вашите клиенти ще могат да се събират и да коментират бранда Ви.

2. Се обвържете с вече съществуващите клиенти

Facebook осигурява демографски данни за феновете на бранда Ви - активност, кой коментира, кой харесва или споделя, възраст, пол, местоживеене и др. Можете да използвате тези данни за да таргетирате рекламната си кампания или да модифицирате и подобрите вече съществуващата Ви такава. Това би Ви помогнало да съсредоточите усилията си в по-обвързващи постове на продукти, снимки, статуси и други, които ще накарат вече изградените Ви фенове да взаимодействат с тях.

3. Достигнете до нова публика

Когато някой хареса Вашата страница, неговите приятели и познати виждат това като реклама и препоръка на компанията Ви. Клиентите Ви могат да препоръчат Вашата Facebook страница на хора, които не са запознати с продуктите или услугите, които предлагате. Чрез включване в социалните мрежи, Вие осигурявате на новите си клиенти допълнителни входни точки.

4. Влияете на хората чрез приятелите им

Средно, един Фейсбук потребител има 130 връзки. Когато някой взаимодейства с Вашата страница, неговите приятели ще видят това. Тъй като рекламата "от уста на уста" е най-силната форма на маркетинг, взаимообвързването с Вашите клиенти и техните приятели служи като мощен маркетингов инструмент. Тази връзка създава предпоставка за влияние върху намеренията за пазаруване на хората и не само създава нови клиенти, но и повишава продажбите.

За да създадете Facebook страница на бизнеса си, посетете https://www.facebook.com/business. От там изберете вида на бизнес страницата, която желаете да създадете и попълнете информацията за бранда си. Не забравяйте да добавите снимка или лого, което да бъде разпознавано от клиентите Ви.

понеделник, 22 юли 2013 г.

78% от Fecebook феновете на брандовете са настоящи клиенти (Проучване)

Компанията за проучване на социалното поведение Syncapse отговори на въпроса:
Защо хората стават Facebook фенове и какъв е техният принос за брандовете?
Резултатът от проучването показва, че 78% от почитателите на различните брандове във Facebook, вече са били обвързани с марката чрез прокупка на продукт или услуга.
78% от Fecebook феновете на брандовете са настоящи клиенти
Тъй като, да бъдеш потребител на даден бранд, обикновено е условие да станеш фен на този бранд, хората занимаващи се с маркетинг, би трябвало да се замислят за приоритетите при придобиване на нови фенове. Според доклада на Syncapse, инвестициите направени за придобиване на нови фенове, би трябвало да са насочени към вече създадените клиенти. Не само, че разходите за тези инвестиции ще са по-малки но също така и конверсията (превръщане на инвестицията в продажба) ще се увеличи. Това ще доведе до създаване на по-качествена група от фенове и това важи както за по-евтините, така и за "по-лъскавите" брандове.

От друга страна, проучването отчита и други неща, които действат мотивиращо на хората за да станат фенове на Facebook страницата на даден бранд. Това включва: различни купони, намаления, интереси или просто желание за споделяне на преживяването от ползването на даден продукт или услуга.


Но от Syncapse предупреждават, че придобиване на Facebook фенове, чрез политика на предлагане на купони и/или намаления, често води до цялосто намаление на стойността на самия бранд.

Много брандове, особено по-евтините марки или търговците на дребно с висока честота на продажби, често прибягват до награди и директно раздаване на стимули, за да придобидят нови членове сред почитателите си в социалните мрежи. Като резултат, често се случва тези тактики да доведат до нискокачествени фенове, в лицето на тъсачите на изгодни сделки.

Така че, колко е точната стойност на Facebook феновете?

Syncapse взима предвид няколко фактора в проучването си, за да отговори на този въпрос: разходи направени от феновете, лоялност към бранда, склонността да се препоръча бранда, спечелената стойност, стойност на придобиване на даден фен и афинитет към бранда. Крайната стойност на един Facebook фен, базирана на тези фактори е 174 долара. Това е увеличение с 28% от 2010 година насам.

Но както споменават от компанията, направила проучването: "Истинската стойност на даден фен е самата мотивацията да стане такъв". Отстъпките и конкурсите може бързо да докарат голяма маса от почитатели, но е малко вероятно те да останат дълготрайно обвързани с марката.

След разбирането на състава на членовете в социалната мрежа, от огромно значение за хората практикуващи маркетинг в социалните мрежи е да разберат самата причина даден фен да стане такъв. Маркетолозите трябва да сравнят тази причина с тактиките (често много високи инвестиции), които те използват за да придобият ноови почитатели. В някои случаи те ще съвпаднат, но в някои няма! Но това ще помогне да се намери по-ефективна и ефикасна стратегия за спечелване на правилните фенове.

неделя, 23 юни 2013 г.

Разликата между Социален маркетинг и Маркетинг чрез социални мрежи

Разликата между Социален маркетинг и Маркетинг чрез социални мрежи
Маркетинга чрез социални мрежи и Социалния маркетинг са доста често бъркани понятия. Може би заради начина, по който се изписват и пръсъствието на така нашумялата дума напоследък "Social" - Social media, Social Networks, Social marketing и т.н. В тази статия ще се опитам кратко и ясно да опиша разграничаването межде двете понятия:

Социален маркетинг

Социалния маркетинг е систематично прилагане на маркетингови техники и похвати, целящи да постигнат конкретни поведенчески цели за социално благо. Американските експерти по маркетинг и мениджмънт - Филип Котлър и Джералд Залтман популяризират термина "Социален маркетинг" в началото на 70-те години на 20-ти век. Те го определят като "проектиране, изпълнение и контрол на програми, изчислени така, че да повлияят на приемливостта на социалните идеи, включващи съображение за планиране на продукти, ценообразуване, комуникации, разпространение и маркетингови проучвания" Социалният маркетинг може да се прилага за насърчаване към достойно качествени услуги и стоки, или да накара обществото да избягва некачествените стоки и по този начин насърчават общественото благосъстояние като цяло. Основната цел на социалния маркетинг е "благо за обществото", докато в комерсиалния маркетитг целта е "финансова облага". Примери за социален маркетинг включват организации насърчаващи хората да ползват колани докато шофират, кампании срещу тютюнопушенето, опазване на околната среда или насърчаване на употребата на презервативи.

Маркетинг чрез социални медии

Маркетинга чрез социални медии (Social media marketing) е сравнително нова форма на интернет маркетинг, която се асоциира с използването на социални мрежи като Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Flickr и др., с цел да се създава съдържание, което общностите от хора с еднакви интереси да харесат, споделят и евентуално да се създадат потенциални и текущи клиенти. Научете повече за Маркетинга чрез социални медии - тук!
Разликите между Социален маркетинг и Маркетинг чрез социални мрежи
Социален маркетинг Маркетинг чрез социални мрежи
Създадено 1971 Приблизително 2005
Определение Използване на маркетингови техники насърчаващи приемането на здравословни и полезни про-социални поведения. Онлайн маркетингови инструменти и платформи, чрез които хората споделят и популяризират информация един с друг. Някой от тях са блогове, социални мрежи и сайтове за споделяне на медия
Цел Промяна на индивидуални поведения с цел  да се подобри благосъстоянието на хората, тяхното здраве. Включването на потребителите в маркетингови усилия, предназначени да генерират положителен отзвук или лична облага за дадена марка, фирма или компания.
Кой го използва Организации с нестопанска дейтонст, правителствени организации, други организации работещи в здравната и социалната сфера. Компании или организации, които искат да се популяризират онлайн или да промотират тяхното излизане на пазара като накарат хората да говорят за тях (от уста на уста)
Кой печели? Физически лица или обществото като цяло Организациите провеждаши маркетинга.
Целева аудитория Личности, които имат риск за тяхното здраве или имат социален проблем и тези, които биха могли да приемат положителни  поведения за да помогнат на обществото Техническо насочени потребители, които вече използват социални медии и мрежи, независимо дали са създатели или потребители на съдържание и информация.
Свързани Маркетинг с нетърговска цел, здравен маркетинг с цел здраве и каузи Оптимизация на Социални мрежи, Маркетинг на социални мрежи, маркетинг от уста на уста, вирусен маркетинг

вторник, 18 юни 2013 г.

Facebook стартира потвърждаване за марки, фирми и лични профили

Facebook започва да използва "Потвърждаване" (Verification) за утвърдените компании и марки. Те взаймстват тази функция от Twitter, които я представиха, за първи път, преди около 4 години.

Новите баджовете за потвърждаване във Фейсбук страниците, оставят процеса вътрешен и непознат, отново подражавайки на Туйтър.

Все още не е ясно, защо Facebook прави тази крачка към потвърждаване на брандовете и известните личности, притежаващи голяма аудитория. Единственото ясно нещо е, че от централата на социалната медия планират да започнат активно да прилагат тази нова функция през идните дни. Компанията "автоматично ще потвърди голяма част от страниците, които са с висок риск от недобросъвестно дублиране", както потвърдиха от Фейсбук.

Facebook стартира потвърждаване за марки, фирми и лични профили

Верифицираните страници ще принадлежат на малка група от видни обществени личности (известни личности, журналисти, официални правителствени лица, известни и популярни брандове и компании) притежаващи голяма аудитория.

Социалното и цифрово пронстранство е проблем за много луксозни и утвърдени марки, защото те предпочитат да поддържат ореол на ексклузивност чрез ограничаване на тяхното представяне и достъп до по-голяма публика, която не се включва в целевата група.

Докато потвърдените страници и профили ще добавят подобие на автентичността, марките не са започнали да се молят да бъдат включени в новата функция и не избягвт Facebook, само защото те не разполагат с малка синя значка и отметка до името си в Фейслбук.

От Фейсбук казват, че засега не са срещнали никаква съпротива от брандовете и не се усеща да има пречка пред тях да се включат в инициативата.

Въпреки всичко, някой компании биха могли да се почустват несигурни спрямо процеса на одобряване на потвърждението, още повече че от Facebook не са потвърдили някакви отвърдени критерии за оценка или каква точно е възможността за дадена фирма да кандидатства.

Синята идентифицираща отметка ще се показва във Facebook Timeline, историята, резултатите от търсене, рекламите и когато потребителя посочи с мишката върху името на страницата (компанията, бранда), другаде из сайта. Брандове, които не получат автоматично потвърждение през идните седмици, ще бъдат насочени към помощния център на Фейсбук, където ще бъдат разрешавани проблеми свързани с дублиране на страници.