Корпоративните блогове в Европа и у нас

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 24.07.2007





    Днес прочетох един материал за корпоративните блогове в Investor.bg. Материалът бе преведен от английски език от bbj.hu.

    В материала става дума за корпоративните блогове по света и в Европа, както и има кратък коментар за корпоративните блогове в Унгария (или по-скоро за тяхната липса).

    Унгарското издание цитира изследване за корпоративните блогове, проведено от Lewis PR. Според изследването сред 300 компании от 11 държави, някои от изводите са:

    • 14% от компаниите в САЩ имат корпоративен блог.
    • 5,5% от компаниите в Азия имат корпоративен блог.
    • Едва 2,5% от компаниите в Европа имат корпоративен блог.

    Изследването очевидно не е представително и самите му автори признават това, тъй като болшинството от компаниите, включени в него са били от сектора на информационните технологии и медиите. Както казват от Lewis PR, процентите вероятно са много по-ниски.

    От известно време ми прави впечатление как в България усилено се говори за корпоративни блогове. Колко били полезни, колко били важни, как били съществена част от интегрираните маркетингови комуникации на всяка по-голяма фирма.

    По темата се беседва тук-там в българския Интернет, пускат се статии в пресата и електронните издания, а в София бе организирана среща-дискусия в края на 2024г., на която особено внимание се отдели на корпоративните блогове.

    Нямам идея дали смятате да развивате корпоративен (фирмен) блог или не в близко бъдеще, но освен цифрите за наличнето на корпоративни блогове в Европа, ето и мнението на Марк Ван дер Волф, криейтив директор на Lewis PR и ръководител на изследването:

    Компаниите по света все още не създават корпоративни блогове, защото не са им ясни ползите, разходите и приложенията от тази дейност, отнесени към бизнеса им.

    Предпазливостта им е оправдана, защото както показва изследването, да имаш корпоративен блог не е за всеки. И въпреки това, при подходящите обстоятелства и правилен подход, един корпоративен блог може да допринесе много за постигане на бизнес целите на една компания.

    Имам навика да следя това-онова в Интернет и до този момент знам за няколко български корпоративни блога. От наблюденията ми до момента си правя няколко извода:

    • Да създадеш приличен корпоративен блог в България е много по-трудно, отколкото звучи на теория.
    • Да имаш корпоративен блог не означава само да докараш нещата до сглобяване на софтуера и дизайна. Да беше толкова лесно…
    • Да имаш корпоративен блог изисква преди всичко да имаш качествени продукти, които да вълнуват хората.
    • Да блогваш корпоративно изисква определено ниво на компетентност и интернет култура.

    Според мен има и други важни неща, но за тях може би ще стане дума в друг материал.

    А всички вие, които тук-там чувате понятието “корпоративен блог” или “фирмен блог” – отчетете тези моменти, ако планирате да създавате корпоративен блог – мисля, че ще ви бъдат от полза.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:
    • Investor.bg и Нова визия Investor.bg като че ли има планове за съвместна дейност с блога за мениджмънт NovaVizia.com, aко се ...
    • Убийствени заглавия Груповият проект на Дарън Роуз по писане на блог-статии с убийствени заглавия като че ли е на път да...

    { 3 trackbacks }

    Дефицит, Пейдж, Брин и Янг, виртуални икономики и Естония: 2024-07-13
    07.13.08 at 13:07
    Корпоративен блог на Southwest Airlines
    08.21.08 at 15:08
    Казус за корпоративните блогове
    08.21.08 at 16:08

    { 5 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Иво Станков 24.07.07 в 19:07

    Фирмата, за която работя има корпоративен блог, но не мога да кажа, че е перфектен. Но все пак има и пишем там сравнително често.

    2

    Тодор Христов 24.07.07 в 21:07

    Интересно.

    Какви са целите на блога?

    Постигате ли ги?

    3

    Иво Станков 25.07.07 в 06:07

    Целите…
    - излизане на предни позиции за повече ключови думи в търсачките
    - запознаване потенциалните ни клиенти с работата ни и евентуалното им привличане като клиенти

    Това са двете главни цели. А дали ги постигаме – да, в някаква степен, все пак блога е сравнително нов и не се позиционира достатъчно добре в Google все още.

    4

    Тодор Христов 25.07.07 в 07:07

    От чисто любопитство само, ако е възможно (и удобно) да получа едно URL да погледна блога? Просто ми стана интересно.

    Е-мейлът ми е todor маймунско а novavizia.com.

    5

    deni 03.05.08 в 14:05

    Темета ви е много интересна. Аз съм студентка втори курс, връзки с обществеността и в момента правя проект за корпоративните блогове по време на криза. Ако имате информация, моля да ме насочите.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    3 − one =